Dobrodosli !

Na ovom blogu, mozete doci do najnovijih informacija u vezi novih automobila, polovnih automobila, oglasa. Ovo mesto mozete koristiti za pocetni korak u trazenju informacija koje su vam potrebne a vezane za automobile.

Sa desne strane se nalaze padajući meniji u kojima možete naći spiskove auto placeva. Auto placevi koje sam skupio na ovom mestu su placevi u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Evropi. Taman ono što zanima nas koji hoćemo sebi da kupimo novi automobil ili naravno polovni automobil.

Naravno ako vam zatreba vulkanizer, na dnu bloga mozete naći spisak vulkanizera u Srbiji.

U dole prikazanom pretrazivacu mozete ukucati zeljeni pojam, a pretrazivac ce ga povezati sa automobilima i dati nabolji moguci odgovor!

Pretrazite pojmove koji vas interesuju a vezano za automobile!!!

Прилагођена претрага

недеља, 18. јануар 2009.

VOZAČKA DOZVOLA

VOZAČKA DOZVOLA

Motornim vozilom u saobraćaju na putu može samostalno da upravlja samo lice koje ima važeću vozačku dozvolu, stranu vozačku dozvolu ili medjunarodnu vozačku dozvolu. Motorno vozilo je takvo vozilo na motorni pogon koje je prvenstveno namenjeno za prevoz lica i stvari na putevima ili koje služi za vuču priključnih vozila namenjenih za prevoz lica i stvari, osim vozila za prevoz lica i stvari koja se kreću po šinama, bicikala sa motorom, traktora i drugih vozila na motorni pogon koja nisu prvenstveno namenjena za prevoz lica i stvari.
Motornim vozilima se smatraju :
1. motocikli;
2. putnički automobili;
3. teretna vozila;
4. kombinovana vozila;
5. autobusi;
6. trolejbusi.
Motorna vozila zbog velike energije koju razvijaju kretanjem i koja se povećava sa povećanjem brzine kretanja, predstavljaju opasnu stvar u saobraćaju. Zbog toga je sticanje prava na upravljanje motornim vozilima vezano za prethodnu proveru sposobnosti (znanja i veštine) lica koja njima upravljaju. Da vozač ispunjava propisane uslove za upravljanje odredjenom vrstom motornih vozila potvrdjuje se vozačkom dozvolom.
Vozačka dozvola predstavlja konačno rešenje nadležnog organa kojim je nekom licu priznato pravo na upravljanje motornim vozilima odredjene kategorije. Takodje, vozačka dozvola je i isprava (legitimacija) kojom vozač u saobraćaju dokazuje to svoje pravo.
Poslovi izdavanja i produženja važenja vozačkih dozvola, kao i vodjenja evidencija o vozačima su deo poslova bezbednosti saobraćaja, koje kao unutrašnje poslove državne uprave obavlja Ministarstvo unutrašnjih poslova. Rešavajući u upravnim stvarima izdavanja vozačkih dozvola, ovlašćena lica u okviru nadležnosti Ministarstva, primenjuju propise o vozačkim dozvolama i na osnovu utvrdjenih činjenica i drugih okolnosti, kao i na osnovu ocene priloženih dokaza, odlučuju o pravu na upravljanje motornim vozilima. Po prijemu zahteva za izdavanje i produženje važenja vozačke dozvole, nadležni organ unutrašnjih poslova utvrdjuje da li podnosilac zahteva ispunjava propisane uslove za dobijanje vozačke dozvole, pa će prema rezultatima utvrdjivanja izdati odgovarajuću dozvolu ili doneti rešenje kojim se odbija zahtev za izdavanje.
Pravo da samostalno upravlja motornim vozilom u saobraćaju na putu, vozač stiče izdavanjem vozačke dozvole koje se sastoji u upisivanju u vozačku dozvolu podataka o vozaču i roku važenja vozačke dozvole, overi u vozačkoj dozvoli kategorija motornih vozila kojim vozač ima pravo da upravlja i upisivanjem tih podataka u evidencije o vozačima (registar vozača i kartoteku vozača).
Kad upravlja motornim vozilom, vozač mora kod sebe da ima odgovarajuću važeću vozačku dozvolu i dužan je da je pokaže na zahtev ovlašćenog lica.


2. KATEGORIJE MOTORNIH VOZILA
Vozačka dozvola izdaje se za upravljanje motornim i priključnim vozilima koja se
razvrstavaju u kategorije A,B,C,D i E.
U kategoriju A spadaju motocikli.
U kategoriju B spadaju motorna vozila, osim vozila kategorije A, čija najveća dozvoljena masa nije veća od 2.500 kg i koja nemaju više od osam sedišta ne računajući sedište za vozača.
U kategoriju C spadaju motorna vozila za prevoz tereta čija je najveća dozvoljena masa veća od 3500 kg.
U kategoriju D spadaju motorna vozila za prevoz lica koja, osim sedišta za vozača, imaju više od osam sedišta (autobusi).
U kategoriju E spadaju skupovi vozila čija vučna vozila spadaju u kategoriju B,C ili D, a priključna vozila su mase veće od 750 kg.
Vozači motornih vozila kategorije B,C ili D imaju pravo da upravljaju motornim
vozilima tih kategorija i kad su im pridodate lake prikolice, a vozači motornih vozila kategorije B i vozilima te kategorije kad im je pridodato priključno vozilo čija masa nije veća od mase vučnog vozila, ako najveća dozvoljena masa tih vozila ili skupa vozila nije veća od 3.500 kg.
Vozač kome je izdata vozačka dozvola za upravljanje motornim vozilima kategorije D ima pravo da upravlja i motornim vozilima kategorije B i C, a vozač kome je izdata vozačka dozvola za upravljanje motornim vozilim kategorije C ima pravo da upravlja i motornim vozilom kategorije B.


3. USLOVI ZA STICANJE PRAVA NA UPRAVLJANJE MOTORNIM VOZILIMA
Pravo na upravljanje motornim vozilom može da stekne lice koje ispunjava zakonom propisane uslove koji se odnose na :
1. MINIMALNU STAROST
• za A kategoriju - 16 godina s tim da mu se nakon položenog vozačkog ispita izdaje vozačka dozvola koja daje pravo na upravljanje motocilima čija radna zapremnina ne prelazi 125 ccm, a kada lice postane punoletno izdaće mu se, na njegov zahtev, ova vozačka dozvola bez ograničenja.
• za B i C kategoriju - navršenih 18 godina
• za D kategoriju - navršenih 21 godinu.
2. ZNANJA I VEŠTINE
Za bezbedno upravljanje motornim vozilom neophodna su posebna znanja i veštine. Da bi se to obezbedilo, kandidati za vozače se osposobljavaju kod ovlašćenih centara za obuku vozača (auto-školama). Nakon uspešno završenog osposobljavanja kandidat za vozača polaže vozački ispit za upravljanje motornim vozilima odredjene kategorije a kao dokaz da je položio vozački ispit ovlašćeni centar za obuku vozača izdaje mu uverenje o položenom vozačkom ispitu koje se kao dokaz prilaže uz zahtev za izdavanje vozačke dozvole.
3. ZDRAVSTVENA SPOSOBNOST
Telesna i duševna sposobnost za vozača odredjene kategorije motornih vozila utvrdjuje se lekarskim pregledom koje obavljaju za to ovlašćene zdravstvene ustanove.
Kandidat za vozača, odnosno vozač motornog vozila dužan je uz zahtev za izdavanje vozačke dozvole, da podnese uverenje o zdravstvenoj sposobnosti u kome je odredjena njegova telesna i duševna sposobnost za upravljanje motornim vozilom, a ako ne ispunjava uslove koji su propisani Pravilnikom o zdravstvenim uslovima koje moraju ispunjavati vozači motornih vozila i navod da li je trajno ili privremeno zdravstveno nesposoban, odnosno ograničeno sposoban za upravljanje motornim vozilom odredjene kategorije. Uverenje ne sme biti starije od šest meseci.
4. ODSUSTVO ODREDJENIH ZAKONSKIH SMETNJI
Vozačka dozvola ne može se izdati vozaču ako mu je odlukom nadležnog organa zabranjeno upravljanje motornim vozilom.


4. Kome se podnosi zahtev za izdavanje vozačke dozvole
Vozačku dozvolu izdaje organ unutrašnjih poslova na čijem području lice kome se izdaje dozvola ima prebivalište, a licu koje zbog zaposlenja, studiranja ili drugih opravdanih razloga boravi van mesta prebivališta duže od tri meseca može izdati organ unutrašnjih poslova na čijem području ima boravište.


5. IZDAVANJE VOZAČKE DOZVOLE
Uz popunjen obrazac zahteva za izdavanje vozačke dozvole B i C kategorije podnosilac zahteva prilaže:
• uverenje o položenom vozačkom ispitu za upravljanje motornim vozilima
odredjene kategorije koje nije starije od dve godine;
• uverenje o telesnoj i duševnoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilom
kategorije za koju se vozačka dozvola traži koje nije starije od šest meseci;
• dve fotografije podnosioca zahteva veličine 35 x 45 mm;
• dokaz o uplati propisane republičke administrativne takse za izdavanje vozačke dozvole;
• dokaz o uplati naknade za obrazac vozačke dozvole
• podnosilac zahteva za izdavanje vozačke dozvole dužan je da se legitimiše
ličnom kartom radi utvrdjivanja identiteta.
Pored navedenih dokaza, podnosilac zahteva za overu D kategorije u vozačkoj dozvoli prilaže i :
• dokaz da je upravljao motornim vozilima C kategorije najmanje dve godine ili
• dokaz da je upravljao motornim vozilima B i C kategorije najmanje tri godine.
Navedeni uslovi mogu se dokazivati potvrdom preduzeća u kome je vozač zaposlen, saobraćajnom dozvolom ako poseduje vozilo registrovano na svoje ime i drugim odgovarajućim dokazima.
U vozačkoj dozvoli, označavanje kategorija vozila (A,B,C,D i E) za koju vozačka dozvola važi vrši se stavljanjem pečata nadležnog organa koji dozvolu izdaje i upisivanjem datuma polaganja vozačkog ispita u svaku rubriku u kojoj su navedena vozila kojima vozač može upravljati.
Vozačka dozvola izdaje se licu i produžava sa rokom važenja od deset godina, a licima starijim od 65 godina života sa rokom važenja od tri godine. Rok važenja vozačke dozvole računa se od dana njenog izdavanja odnosno produženja njenog važenja. Licima koja u vreme izdavanja vozačke dozvole imaju više od 55 godina života vozačka dozvola izdaje se sa rokom važenja do navršene 65 godine života, s tim da taj rok ne može biti kraći od tri godine. Izuzetno, vozačka dozvola se može izdati ili se njeno važenje može ograničiti i na rokove kraće od 10 godina, odnosno tri godine, na osnovu nalaza i mišljenja ovlašćene zdravstvene ustanove u uverenju o zdravstvenoj sposobnosti lica.


6. PRODUŽENJE VAŽENJA VOZAČKE DOZVOLE
Važenje vozačke dozvole produžava na zahtev vozača, organ unutrašnjih poslova koji vozača vodi u svojoj evidenciji. Uz popunjen zahtev za produženje važenja vozake dozvole podnosilac zahteva prilaže:
• vozačku dozvolu;
• dokaz o uplati republičke administrativne takse za produženje važenja vozačke
dozvole;
• uverenje o zdravstvenoj sposobnosti vozača ako je vozačka dozvola izdata sa
kraćim rokom važenja zbog nepovoljnog zdravstvenog stanja ili zato što je vozač
navršio 65 godina života.
Produženje važenja vozačke dozvole upisuje se u obrazac vozačke dozvole.


7. ZAMENA INOSTRANE VOZAČKE DOZVOLE
Stranac kome je odobreno stalno nastanjenje u SR Jugoslaviji, državljanin SR
Jugoslavije koji se iz inostranstva vrati, odnosno dođe u SR Jugoslaviju da u njoj stalno ostane, kao i osoblje diplomatskih i konzularnih predstavništava i misija stranih država i prestavništava medjunarodnih organizacija u SR Jugoslaviji, stranih trgovinskih, saobraćajnih, kulturnih i drugih predstavništava i stranih dopisništava mogu da upravljaju motornim vozilima na osnovu važeće strane vozačke dozvole za vreme od šest meseci od dana ulaska u SR Jugoslaviju.
Navedenim licima organ unutrašnjih poslova nadležan po mestu boravka, odnosno prebivališta zameniće na njihov zahtev inostranu vozačku dozvolu za jugoslovensku vozačku dozvolu onih kategorija motornih vozila kojima imaju pravo da upravljaju bez polaganja vozačkog ispita. Uz popunjen zahtev za izdavanje vozačke dozvole ta lica su dužna da prilože :
• uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilima onih
kategorija za koje se vozačka dozvola traži, koje nije starije od šest meseci;
• važeću inostranu vozačku dozvolu sa prevodom overenim od strane ovlašćenog sudskog tumača ili jugoslovenskog diplomatsko-konzularnog predstavništva;
• dve fotografije veličine 35 x 45 mm;
• dokaz o uplati :
- republičke administrativne takse za zamenu inostrane vozačke dozvole jugoslovenskom
- naknade za obrazac vozačke dozvole
• Ako zahtev za zamenu inostrane vozačke dozvole podnosi državljanin SR
Jugoslavije, pored navedenih dokaza dužan je da priloži dokaz da je u zemlji u
kojoj mu je izdata strana vozačka dozvola boravio duže od šest meseci (uverenje nadležnog diplomatsko-konzularnog predstavništva, potvrda inostranog organa o dužini boravka, inostrana viza, potvrda preduzeća koje je izvodilo radove u inostranstvu i sl.).
Inostrana vozačka dozvola (osim ako se radi o licu na diplomatskoj listi) zadržava se i čuva u dosijeu vozača i vraća na njegov zahtev kada napušta teritoriju SR Jugoslavije pod uslovom da vrati jugoslovensku vozačku dozvolu koja mu je izdata u zamenu za inostranu vozačku dozvolu.


8. OVERA NOVE KATEGORIJE U VOZAČKOJ DOZVOLI
Ako vozač nakon izdavanja vozačke dozvole položi ispit za neku drugu kategoriju motornih vozila, organu unutrašnjih poslova koji ga vodi u evidenciji podnosi zahtev za overu nove kategorije vozila u vozačkoj dozvoli i uz zahtev prilaže :
• vozačku dozvolu
• uverenje o položenom vozačkom ispitu koje nije starije od dve godine
• uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilima te
kategorije koje nije starije od šest meseci
• dokaz o uplati republičke administrativne takse


9. PROMENA PREBIVALIŠTA VOZAČA
Vozač koji promeni prebivalište dužan je da se u roku od 30 dana od dana dolaska u novo prebivalište prijavi organu unutrašnjih poslova na čijoj teritoriji ima prebivalište radi upisa u evidenciju vozača. Uz popunjen obrazac zahteva za izdavanje vozačke dozvole prilaže:
- vozačku dozvolu
- dokaz o prijavi - odjavi prebivališta (ličnu kartu)
- dokaz o uplati republičke administrativne takse za prijavu vozača u evidencije


10. PROMENA LIČNIH PODATAKA VOZAČA
Vozač je dužan da organu unutrašnjih poslova koji ga vodi u svojoj evidenciji prijavi promenu ličnih podataka (imena). Uz popunjen obrazac zahteva za izdavanje vozačke dozvole prilaže :
• vozačku dozvolu
• rešenje nadležnog opštinskog organa uprave po mestu prebivališta o promeni
ličnog imena ili izvod iz matične knjige venčanih
• dokaz o uplati republičke adminstrativne takse za izdavanje vozačke dozvole
• dokaz o uplati naknade za obrazac vozačke dozvole


11. IZDAVANJE DUPLIKATA VOZAČKE DOZVOLE
U slučaju gubitka, uništenja ili dotrajalosti vozačke dozvole, vozač podnosi organu unutrašnjih poslova koji ga vodi u evidenciji zahtev za izdavanje duplikata vozačke dozvole. Uz popunjen obrazac zahteva za izdavanje vozačke dozvole prilaže:
• staru vozačku dozvolu ako je zahtev podnet zbog dotrajalosti
• izjavu kako je došlo do gubitka, uništenja ili oštećenja vozačke dozvole
• dokaz o uplati republičke administrativne takse za izdavanje duplikata vozačke
dozvole
• dokaz o uplati naknade za novi obrazac vozačke dozvole
Duplikat vozačke dozvole koji se izdaje nosi isti broj registra vozača koji je nosila ranija dozvola, a na naslovnoj strani dozvole upisuje se reč “Duplikat”. Vozačka dozvola za koju je izdat duplikat ne sme se koristitu u saobraćaju.

Нема коментара:

Постави коментар

Vulkanizeri - spisak

Prodaja guma - Vulkanizeri

Ada
ŠULOK COMPANY Lenjinova 94 024 851 178

Arandelovac
AC VELJOVIC Vožda Karadorda 29 034 725 527
TRGOKOOP BOŠKOVIC Zanatska 63 034 720 974

Arilje
PNEUMATIK SERVIS Put 22. avgust bb 031 895 024

Backa Palanka
DIL JU Dositejeva 71 021 750 263

Bačka Topola
TEHNOART Glavna 25 024 715 739

Beograd
CENTAR BOBAN Dunavska 13 011 2620 046
ENERGY GROUP I Pazinska 31a 011 2493 685
ENERGY GROUP I Ðure Ðakovica 35 011 3390 224
GUME-FELNE DANKO Batajnicki drum 1 011 3165 098
RADIAL Beranska 2 011 3096 590
SLOŽNA BRACA Kralja Petra Prvog 13a 011 3413 130
SIMEX METAL Bulevar Mihajla Pupina 10g (NP5) 011 3112 507
VELEBIT Džordža Vašingtona 1 011 3226 112
VULKANIZERSKA RADNJA BATA Bore Stankovica 9 064 1190 206
VULKANIZERSKA RADNJA K-B Vojvodanska 409N 063 3757 470
CASTROL Beogradska 65a, Sremcica 011 2522 769
CENTAR SAŠA Smederevski put 37 011 3412 244
MEDA Mozerova 25, Zemun 011 2616 770

Crevenka
MARNIK STPR
Veljka Vlahovica 2b 025 733 210

Čačak
MARINOVIC
Bulevar Oslobodilaca 125 032 461 053
STZR ŠIPETA Bulevar Oslobodilaca 11 032 262 765

Cicevac
GUMOTEHNA Industrijska zona bb 037 805 050

Feketic
STOP
Maršala Tita 49 024 738 966

Ivanjica
MAK DRAGAN Kej brace Damjanovic bb 032 663 901

Kikinda
FODOR Zmaj Jovina 110 0230 429 212

Kisac
MILO Vojvodanska 83 021 827 990

Knjaževac
ZEBRA Dobrivoja Radosavljevica 7 019 734 542

Kosjeric
MD WAGEN Subjelski put bb 031 783 382

Kragujevac
AUTO BRANŠA Bledska 8 034 300 304

Kraljevo
MICHELIN ÐORÐEVIC Adrani bb 036 845 000

Kruševac
BP AUTO Cara Lazara 36 037 419 870
POGLED PLUS Jasicki put bb 037 443 083

Kucevo
SR AUTOMONT Svetog Save 72 012 850 897

Lazarevac
SERVIS PAVLOVIC Ibarski put 48 011 8155 500
ŠUNDIC Ibarski put bb, Šopic 011 8155 593

Leskovac
AC STANKOVIC Ivana Milutinovica 7 016 51 425

Markovac
PREŽA R. Petrovica 91 026 861 218

Mladenovac
VULKAN AS Živomira Svakovica 15 011 8231 821

Negotin
ADAMOVIC Age Rogožinarevica 18 019 545 007

Niš
GUMOCENTAR Bulevar 12. februar 59 018 522 931
FOKA Stevana Prvovencanog 21 018 522 150

Novi Pazar
VM KOMERC DOO Dimitrija Tucovica bb 020 331 940
VTR VULKANIZER Stevana Nemanje 176 020 315 392
ZLATNO ZRNO Dimitrija Tucovica 3 063 715 3333

Novi Sad
ASURDŽIC Sentandrejski put 16 021 445 544
DRAGON TRADE Temerinska 38 021 444 781
KEDI NS Miše Dimitrijevica 78 021 6369 527
KOVACEVIC Vršacka 32 021 505 169
SAVA VULKANIZER Radoja Domanovica 43 021 6338 335
ZARE VULKANIZER Temerinska 144 021 6414 179

Odžaci
ST Somborska 10 025 742 758

Pančevo
CITY AUTOGAS Georgi Dimitrova 13 013 303 954

Prijepolje
DUKAT DOO Bjelopoljski put bb 033 31 427

Ruma
GACIC Augusta Cesarca bb 022 431 360

Senta
COMPAKT Poštanska 22 024 815 150

Sevojno
RAJO H. Dejovica bb 031 532 883

Sokobanja
MB KOMERC A. Markišica 155b 018 833 045

Sombor
GUMILEND Soncanski put 80 025 448 910
MIMI AUTO Solunskih boraca bb 025 460 379

Sremska Mitrovica
TIKI WEST Kuzminska 118 022 640 890

Stara Pazova
MAJ AUTO Novosadska 56 022 315 637

Subotica
ACF Beogradski put 70 024 553 017

Temerin
BOJAT Novosadska 303 021 844 147
NOVA GUMA Novosadska 579 021 840 226

Veternik
AUTO CENTAR ŠTRBAC Ive Lole Ribara 30a 021 823 837

Vranje
AS TIP TOP Drvarska bb 064 1645 114

Vrbas
VELJO Sivc Jovgena bb 021 790 110

Vršac
RBA Ljubljanska 113 013 807 770

Zajecar
TIP-TOP Lenjinova 23 019 422 939

Zrenjanin
MOMO Carnojevica 2a 023 548 844

Žabalj
AKUMULATOR MB Nikole Tesle 74 065 5367 444