Dobrodosli !

Na ovom blogu, mozete doci do najnovijih informacija u vezi novih automobila, polovnih automobila, oglasa. Ovo mesto mozete koristiti za pocetni korak u trazenju informacija koje su vam potrebne a vezane za automobile.

Sa desne strane se nalaze padajući meniji u kojima možete naći spiskove auto placeva. Auto placevi koje sam skupio na ovom mestu su placevi u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Evropi. Taman ono što zanima nas koji hoćemo sebi da kupimo novi automobil ili naravno polovni automobil.

Naravno ako vam zatreba vulkanizer, na dnu bloga mozete naći spisak vulkanizera u Srbiji.

U dole prikazanom pretrazivacu mozete ukucati zeljeni pojam, a pretrazivac ce ga povezati sa automobilima i dati nabolji moguci odgovor!

Pretrazite pojmove koji vas interesuju a vezano za automobile!!!

Прилагођена претрага

недеља, 18. јануар 2009.

ZELENI KARTON

ZELENI KARTON

Ako se vozilom domaće registracije putuje u inostranstvo potrebna je zelena karta osiguranja koja u inostranstvu predstavlja isto što i polisa osiguranja u Srbiji

Zelena karta osiguranja je dokaz da za svoje vozilo imate zaključeno osiguranje auto-odgovornosti kod domaćeg osiguravajućeg društva i zelenu kartu osiguranja izdaje osiguravajuće društvo kod kojeg je zaključeno obavezno osiguranje od autoodgovornosti.

Zelena karta osiguranja važi za teritorije zemalja sa kojima naša zemlja ima potpisan interbiro sporazum, a to su u ovom trenutku sve evropske zemlje osim Rusije. Na teritorijama zemalja u kojima ne važi naša zelena karta (Azerbejdžan, Gruzija, Kazahstan) naši automobilisti su dužni da plate premiju tzv. graničnog osiguranja-prilikom ulaska u svaku od tih zemalja.

Da bi se dobio ovaj dokument potrebno je poneti:

• Polisu obaveznog osiguranja na uvid

• Saobraćajnu dozvola

• Zelena karta važi do isteka premije obaveznog osiguranja

• Cena zelene karte je 1000,00 dinara

Oprema vozila u saobraćaju na putevima

Oprema vozila u saobraćaju na putevima



Pod opremom vozila u saobraćaju na putevima podrazumeva se:

1. rezervni točak;
2. aparat za gašenje požara;
3. znak za obeležavanje vozila zaustavljenog na kolovozu puta;
4. oprema za pružanje prve pomoći (kutija prve pomoći);
5. klinasti podmetači;
6. čekić za razbijanje stakla;
7. rezervne sijalice;
8. sigurnosni pojasevi;
9. uže ili poluga za vuču;
10. zimska oprema i
11. druga oprema.

A) Za pojedine delove opreme dajemo sledeće objašnjenje:

1. Rezervni točak

U motornim i priključnim vozilima, osim u motociklima, motornim vozilima na tri točka, traktorima, traktorskim prikolicama, prikolicama sa jednostrukom osovinom i jednoosovinskim prikolicama, autobusima za gradski i prigradski saobraćaj, trolejbusima za gradski saobraćaj i vozilima namenjenim za komunalne usluge (za pranje i čišćenje ulica, odvoz smeća i fekalija i dr.), mora postojati rezervni točak na vidnom mestu tako da ga vozač može po potrebi, koristiti.

U vezi sa gore iznetim, ukazjemo da pneumatici na vozilima moraju biti deklarisanih dimenzija od strane proizvodjača, zavisno od najveće dozvoljene brzine kretanja vozila i najveće dozvoljene mase vozila na kome su pneumatici postavljeni, a na istoj osovini vozila moraju biti jednaki po vrsti (letnji, zimski), konstrukciji (radijalni, dijagonalni i sa ukrštenim pojasevima), nosivosti i dimenzijama. Dubina šara pneumatika po obimu i širini protektora ne sme iznositi manje od 1mm za putničke automobile i kombinovana vozila, odnosno manje od 2 mm za autobuse i teretna vozila.

Na naplatku rezervnog točka ne mora se nalaziti pneumatik iste vrste i konstrukcije.

Obnovljeni pneumatici mogu se koristiti na vozilima pod uslovom da imaju deklaraciju proizvodjača ili izvodjača protektiranja.

Iz navedenog može se izvesti zaključak da na naplatku rezervnog točka mora biti pneumatik iste dimenzije i nosivosti, pa prema tome “mali rezervni točak” koji postoji u nekim vozilima ne ispunjava navedeni uslov.

2. Aparat za gašenje požara

U motornim vozilima, osim u putničkim automobilima kojima se ne vrši javni prevoz lica u saobraćaju na putevima, motociklima, motornim vozilima na tri točka i traktorima, mora postojati aparat za gašenje požara i biti postavljen na vidnom mestu tako da se u slučaju opasnosti može upotrebiti.

3. Znak za obeležavanje vozila zaustavljenog na kolovozu puta

U motornim i priključnim vozilima, osim u motociklima bez bočne prikolice, mora postojati, na vidnom mestu, poseban standardizovan znak za obeležavanje vozila zaustavljenog na kolovozu puta tako da ga vozač može po potrebi koristiti.

Po dva znaka mora biti u:

1. teretnom vozilu i autobusu – ako vuku priključno vozilo:
2. motornom vozilu koje se nalazi na začelju kolone – ako se motorna vozila kreću u organizovanoj koloni.

Ovaj znak ima oblik ravnostranog trougla, sa ivicama crvene boje čija dužina iznosi 40 cm, a širina najmanje 5 cm, gde ivice moraju biti prevučene regflektujućom materijom ili crvenom katadiopterskom optikom u širini od najmanje 2 cm ili izradjene tako da se mogu po čitavoj dužini osvetliti sopstvenim izvorom svetlosti. Znak mora da bude izradjen od čvrstog materijala i na način koji mu omogućava da stabilno stoji u vertikalnom položaju.

4. Oprema za pružanje prve pomoći (kutija prve pomoći)

U motornim vozilima, osim u motociklima radne zapremine motora do 50 cm3, mora postojati, na vidnom mestu, oprema za pružanje prve pomoći (kutija prve pomoći) tako da je vozač može po potrebi, koristiti.

Oblik, mere i sadržaj kutije prve pomoći propisan je jugoslovenskim standardom JUS H.H2.800 iz 1968. godine. Ovim standardom odredjene su dve veličine kutije prve pomoći: A – za putnička vozila (25 cm x 12 cm x 6 cm) i kamione i B - za motocikle (12 cm x 9 cm x 5 cm). Kutija mora da sadrži sledeće (u zagradi je dat broj komada kutije prve pomoći za motocikle):

- individualni prvi zavoj (12 cm x 5 m) sa jednim jastučetom (16 cm x 12 cm), broj komada 1 (-);

- idnividualni prvi zavoj (10 cm x 5 m) sa jednim jastučetom (12 cm x 10 cm), broj komada 1 (1);

- koliko zavoj (8 cm x 5 m), broj komada 2 (1);

- sterilna gaza po 1/4m pojedinačno pakovanje (80 cm x 25 cm), broj komada 2 (1);

- sterilna kompresa od gaze – pojedinačno pakovanje (20cm x 20cm), broj komada 5 (-)

- hansaplast, tosamplast ili sl. (10cm x 8cm), broj komada 5 (2);

- lepljivi flaster (1cm h 1m), broj komada 2 (1);

- trougla marama veličine 100cm x 100cm x140cm i gustoće 20 x 19, broj komada 1 (1);

- igala sigurnica, broj komada 10 (3);

- nožić za brijanje sa jahačem za paranje odijela, broj komada 1 (1);

- polovinilski rukavac, kesa (70cm x 40cm), broj komada 1 (1);

- spisak materijala i uputstvo za njegovo korišćenje izdato od JU crvenog krsta, broj komada 1 (1).

5. Klinasti podmetači

U motornim i priključnim vozilima, čija najveća dozvoljena masa prelazi 5t moraju postojati dva klinasta podmetača, na vidnom mestu, tako da ih vozač može, po potrebi, koristiti.

6. Čekić za razbijanje stakla

Čekić za razbijanje stakla u autobusima i trolejbusima iz člana 54. stav 3. ovog pravilnika mora postojati, na vidnom mestu, tako da se u slučaju opasnosti može upotrebiti.

U vezi sa iznetim ukazujemo da je najveća dozvoljena masa zbir mase vozila i nosivosti vozila. Nosivost teretnih vozila je data u saobraćajnoj dozvoli, kod putničkih vozila i autobusa ona se dobija množenjem brojem putničkih mesta za sedenje sa 75 kg (i brojem mesta za stajanje kod autobusa koja imaju ta mesta) i dodavanjem mase prtljaga koji se može prevesti a koja je odredjena od strane proizvodjača vozila.

Čekić za razbijanje stakla moraju imati autobusi, bez pomoćnih vrata za izlaz putnika u slučaju opasnosti, sa po jednim prozorom sa obe bočne strane površine najmanje 0,8 m x 0,6m, i sa natpisom da služe za izlaz u slučaju opasnosti.

7. Rezervne sijalice

U motornim vozilima, osim u motociklu, traktoru, trolejbusu za gradski saobraćaj i autobusu za gradski i prigradski sobraćaj moraju postojati, na vidnom mestu, rezervne sijalice najmanje za polovinu sijaličnih mesta udvojenih uredjaja za osvetljavanje puta i za davanje svetlosnih znakova i po jedna sijalica za neudvojena sijalična mesta za koja je mogućna zamena samo sijalica.

Da bi se odredio potreban broj rezervnih sijalica neophodno je utvrditi broj udvojenih i neudvojenih sijaličnih mesta. Primer: vozilo koje ima dva glavna fara (1 rezervna sijalica), dva prednja poziciona svetla (1), dva prednja pokazivača pravca (1), dva bočna pokazivača pravca (1), dva zadnja pokazivača pravca (1), dva zadnja poziciona svetla (1), jedno svetlo za vožnju unazad (1), svetlo zadnje registarske oznake (1), jedno svetlo za osvetljavanje “nstrument table” (1) i jedno svetlo za unutrašnju rasvetu

9. Uže ili poluga za vuču

U putničkim automobilima i vozilima namenjenim za prevoz opasnih materija mora postojati, na vidnom mestu, uže ili poluga za vuču tih vozila, koji moraju odgovarati normativnim propisima u odgovarajućem jugoslovenskom standardu.
Ostala motorna i priključna vozila mogu imati polugu za vuču.

Članom 86. Zakona o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima posredno je odredjena dužina užeta odnosno poluge za vuču, gde je propisano da odstojanje izmedju vučnog i vučenog vozila na motorni pogon, ako se vuče užetom, mora da iznosi tri do pet metara, a ako se vuče pomoću krute veze može da iznosi i manje od tri metra. Ne postoji JU standard koji bliže odredjuje osobine užeta odnosno poluge za vuču. Iz ovog se vidi da ovaj deo opreme ne moraju imati ostale vrste vozila.

10. Zimska oprema

Pod zimskom opremom motornih i priključnih vozila, u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se pneumatici za zimsku upotrebu (M+C) na pogonskim točkovima, odnosno radijalni pneumatici na svim točkovima, ili pneumatici sa letnjim profilom ako vozilo u priboru ima lance za pogonske točkove, a pod zimskom opremom autobusa i teretnih vozila podrazumeva se još i lopata.

Na napred navedenim pneumaticima dubina šara gazećeg sloja, po obimu i širini, mora iznositi najanje 4 mm.

Na vozilima se ne smeju postavljati pneumatici sa ekserima.

U vezi sa tim, ukazujemo da nije propisan vremenski period u kojem zimska oprema mora biti deo opreme vozila, te se na osnovu toga može zaključiti da je ona uvek sastavni deo. Iako, kada se kaže zimska oprema, pod tim se, najčešće, podrazumevaju lanci za sneg, oni su obavezni samo ukoliko na naplacima nisu radijalni pneumatici i ako je na njima dubina šara gazećeg sloja manja od 4 mm. Saobraćajnim znakom “lanci za sneg” (spada u grupu znakova obaveze broj II-39) je označen deo puta na kome motorna vozila osim motocikala, moraju na pogonskim točkovima imati propaisanu zimsku opremu kada je na kolovozu sneg.

B) Prekršaji u vezi opreme vozila

Članom 192. st. 1. Zakona o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima propisano je da vozila u saobraćaju na putu moraju da ispunjavaju propisane uslove u pogledu dimenzija, ukupne mase i osovinskog opterećenja, kao i da imaju ispravne porpisane uredjaje i opremu.

Za postupanje suprotno navedenom, tj. kada se u vozilu ne nalazi propisana oprema, odnosno kada je ista u neispravnom stanju citiranim Zakonom propisani su sledeći prekršaji:
Član 223.

Novčanom kaznom od 60.000 do 600.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće ili drugo pravno lice:

15) ako ne redi ili dozvoli da se u saobraćaju na putu uptrebljava vozilo koje nama propisane opremu ili ispravne propisane uredjaje, osim uredjaja za upravljanje, uredjaja za zaustavljanje, uredjaje za spajanje vučnog i priključnog vozila, tahografa i pneumatika;
Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 3.000 do 30.000 dinara i odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu.
Član 229.

Novčanom kaznom od 1.000 dinara kazniće se na licu mesta za prekršaj:

34) vozač koji u saobraćaju na putu upravlja vozilom koje nema ispravne propisane uredjaje i opremu, osim uredjaja za upravljanje, uredjaja za zaustavljanje, uredjaja za spajanje vučnog i priključnog vozila, tahografa i pneumatika;

Ako je prekršajem iz stva 1. ovog člana izazvana neposredna opasnost za drugog učesnika u saobraćaju ili prouzrokovana saobraćajna nezgoda, učinilac će se kazniti novčanom kaznom od 1.600 do 16.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kojim je izazvana neposredna opasnost za drugog učesnika u saobraćaju ili prouzrokovana saobraćajna nezgoda, vozaču motornog vozila može se izreći i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 30 dana do tri meseca.

VOZAČKA DOZVOLA

VOZAČKA DOZVOLA

Motornim vozilom u saobraćaju na putu može samostalno da upravlja samo lice koje ima važeću vozačku dozvolu, stranu vozačku dozvolu ili medjunarodnu vozačku dozvolu. Motorno vozilo je takvo vozilo na motorni pogon koje je prvenstveno namenjeno za prevoz lica i stvari na putevima ili koje služi za vuču priključnih vozila namenjenih za prevoz lica i stvari, osim vozila za prevoz lica i stvari koja se kreću po šinama, bicikala sa motorom, traktora i drugih vozila na motorni pogon koja nisu prvenstveno namenjena za prevoz lica i stvari.
Motornim vozilima se smatraju :
1. motocikli;
2. putnički automobili;
3. teretna vozila;
4. kombinovana vozila;
5. autobusi;
6. trolejbusi.
Motorna vozila zbog velike energije koju razvijaju kretanjem i koja se povećava sa povećanjem brzine kretanja, predstavljaju opasnu stvar u saobraćaju. Zbog toga je sticanje prava na upravljanje motornim vozilima vezano za prethodnu proveru sposobnosti (znanja i veštine) lica koja njima upravljaju. Da vozač ispunjava propisane uslove za upravljanje odredjenom vrstom motornih vozila potvrdjuje se vozačkom dozvolom.
Vozačka dozvola predstavlja konačno rešenje nadležnog organa kojim je nekom licu priznato pravo na upravljanje motornim vozilima odredjene kategorije. Takodje, vozačka dozvola je i isprava (legitimacija) kojom vozač u saobraćaju dokazuje to svoje pravo.
Poslovi izdavanja i produženja važenja vozačkih dozvola, kao i vodjenja evidencija o vozačima su deo poslova bezbednosti saobraćaja, koje kao unutrašnje poslove državne uprave obavlja Ministarstvo unutrašnjih poslova. Rešavajući u upravnim stvarima izdavanja vozačkih dozvola, ovlašćena lica u okviru nadležnosti Ministarstva, primenjuju propise o vozačkim dozvolama i na osnovu utvrdjenih činjenica i drugih okolnosti, kao i na osnovu ocene priloženih dokaza, odlučuju o pravu na upravljanje motornim vozilima. Po prijemu zahteva za izdavanje i produženje važenja vozačke dozvole, nadležni organ unutrašnjih poslova utvrdjuje da li podnosilac zahteva ispunjava propisane uslove za dobijanje vozačke dozvole, pa će prema rezultatima utvrdjivanja izdati odgovarajuću dozvolu ili doneti rešenje kojim se odbija zahtev za izdavanje.
Pravo da samostalno upravlja motornim vozilom u saobraćaju na putu, vozač stiče izdavanjem vozačke dozvole koje se sastoji u upisivanju u vozačku dozvolu podataka o vozaču i roku važenja vozačke dozvole, overi u vozačkoj dozvoli kategorija motornih vozila kojim vozač ima pravo da upravlja i upisivanjem tih podataka u evidencije o vozačima (registar vozača i kartoteku vozača).
Kad upravlja motornim vozilom, vozač mora kod sebe da ima odgovarajuću važeću vozačku dozvolu i dužan je da je pokaže na zahtev ovlašćenog lica.


2. KATEGORIJE MOTORNIH VOZILA
Vozačka dozvola izdaje se za upravljanje motornim i priključnim vozilima koja se
razvrstavaju u kategorije A,B,C,D i E.
U kategoriju A spadaju motocikli.
U kategoriju B spadaju motorna vozila, osim vozila kategorije A, čija najveća dozvoljena masa nije veća od 2.500 kg i koja nemaju više od osam sedišta ne računajući sedište za vozača.
U kategoriju C spadaju motorna vozila za prevoz tereta čija je najveća dozvoljena masa veća od 3500 kg.
U kategoriju D spadaju motorna vozila za prevoz lica koja, osim sedišta za vozača, imaju više od osam sedišta (autobusi).
U kategoriju E spadaju skupovi vozila čija vučna vozila spadaju u kategoriju B,C ili D, a priključna vozila su mase veće od 750 kg.
Vozači motornih vozila kategorije B,C ili D imaju pravo da upravljaju motornim
vozilima tih kategorija i kad su im pridodate lake prikolice, a vozači motornih vozila kategorije B i vozilima te kategorije kad im je pridodato priključno vozilo čija masa nije veća od mase vučnog vozila, ako najveća dozvoljena masa tih vozila ili skupa vozila nije veća od 3.500 kg.
Vozač kome je izdata vozačka dozvola za upravljanje motornim vozilima kategorije D ima pravo da upravlja i motornim vozilima kategorije B i C, a vozač kome je izdata vozačka dozvola za upravljanje motornim vozilim kategorije C ima pravo da upravlja i motornim vozilom kategorije B.


3. USLOVI ZA STICANJE PRAVA NA UPRAVLJANJE MOTORNIM VOZILIMA
Pravo na upravljanje motornim vozilom može da stekne lice koje ispunjava zakonom propisane uslove koji se odnose na :
1. MINIMALNU STAROST
• za A kategoriju - 16 godina s tim da mu se nakon položenog vozačkog ispita izdaje vozačka dozvola koja daje pravo na upravljanje motocilima čija radna zapremnina ne prelazi 125 ccm, a kada lice postane punoletno izdaće mu se, na njegov zahtev, ova vozačka dozvola bez ograničenja.
• za B i C kategoriju - navršenih 18 godina
• za D kategoriju - navršenih 21 godinu.
2. ZNANJA I VEŠTINE
Za bezbedno upravljanje motornim vozilom neophodna su posebna znanja i veštine. Da bi se to obezbedilo, kandidati za vozače se osposobljavaju kod ovlašćenih centara za obuku vozača (auto-školama). Nakon uspešno završenog osposobljavanja kandidat za vozača polaže vozački ispit za upravljanje motornim vozilima odredjene kategorije a kao dokaz da je položio vozački ispit ovlašćeni centar za obuku vozača izdaje mu uverenje o položenom vozačkom ispitu koje se kao dokaz prilaže uz zahtev za izdavanje vozačke dozvole.
3. ZDRAVSTVENA SPOSOBNOST
Telesna i duševna sposobnost za vozača odredjene kategorije motornih vozila utvrdjuje se lekarskim pregledom koje obavljaju za to ovlašćene zdravstvene ustanove.
Kandidat za vozača, odnosno vozač motornog vozila dužan je uz zahtev za izdavanje vozačke dozvole, da podnese uverenje o zdravstvenoj sposobnosti u kome je odredjena njegova telesna i duševna sposobnost za upravljanje motornim vozilom, a ako ne ispunjava uslove koji su propisani Pravilnikom o zdravstvenim uslovima koje moraju ispunjavati vozači motornih vozila i navod da li je trajno ili privremeno zdravstveno nesposoban, odnosno ograničeno sposoban za upravljanje motornim vozilom odredjene kategorije. Uverenje ne sme biti starije od šest meseci.
4. ODSUSTVO ODREDJENIH ZAKONSKIH SMETNJI
Vozačka dozvola ne može se izdati vozaču ako mu je odlukom nadležnog organa zabranjeno upravljanje motornim vozilom.


4. Kome se podnosi zahtev za izdavanje vozačke dozvole
Vozačku dozvolu izdaje organ unutrašnjih poslova na čijem području lice kome se izdaje dozvola ima prebivalište, a licu koje zbog zaposlenja, studiranja ili drugih opravdanih razloga boravi van mesta prebivališta duže od tri meseca može izdati organ unutrašnjih poslova na čijem području ima boravište.


5. IZDAVANJE VOZAČKE DOZVOLE
Uz popunjen obrazac zahteva za izdavanje vozačke dozvole B i C kategorije podnosilac zahteva prilaže:
• uverenje o položenom vozačkom ispitu za upravljanje motornim vozilima
odredjene kategorije koje nije starije od dve godine;
• uverenje o telesnoj i duševnoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilom
kategorije za koju se vozačka dozvola traži koje nije starije od šest meseci;
• dve fotografije podnosioca zahteva veličine 35 x 45 mm;
• dokaz o uplati propisane republičke administrativne takse za izdavanje vozačke dozvole;
• dokaz o uplati naknade za obrazac vozačke dozvole
• podnosilac zahteva za izdavanje vozačke dozvole dužan je da se legitimiše
ličnom kartom radi utvrdjivanja identiteta.
Pored navedenih dokaza, podnosilac zahteva za overu D kategorije u vozačkoj dozvoli prilaže i :
• dokaz da je upravljao motornim vozilima C kategorije najmanje dve godine ili
• dokaz da je upravljao motornim vozilima B i C kategorije najmanje tri godine.
Navedeni uslovi mogu se dokazivati potvrdom preduzeća u kome je vozač zaposlen, saobraćajnom dozvolom ako poseduje vozilo registrovano na svoje ime i drugim odgovarajućim dokazima.
U vozačkoj dozvoli, označavanje kategorija vozila (A,B,C,D i E) za koju vozačka dozvola važi vrši se stavljanjem pečata nadležnog organa koji dozvolu izdaje i upisivanjem datuma polaganja vozačkog ispita u svaku rubriku u kojoj su navedena vozila kojima vozač može upravljati.
Vozačka dozvola izdaje se licu i produžava sa rokom važenja od deset godina, a licima starijim od 65 godina života sa rokom važenja od tri godine. Rok važenja vozačke dozvole računa se od dana njenog izdavanja odnosno produženja njenog važenja. Licima koja u vreme izdavanja vozačke dozvole imaju više od 55 godina života vozačka dozvola izdaje se sa rokom važenja do navršene 65 godine života, s tim da taj rok ne može biti kraći od tri godine. Izuzetno, vozačka dozvola se može izdati ili se njeno važenje može ograničiti i na rokove kraće od 10 godina, odnosno tri godine, na osnovu nalaza i mišljenja ovlašćene zdravstvene ustanove u uverenju o zdravstvenoj sposobnosti lica.


6. PRODUŽENJE VAŽENJA VOZAČKE DOZVOLE
Važenje vozačke dozvole produžava na zahtev vozača, organ unutrašnjih poslova koji vozača vodi u svojoj evidenciji. Uz popunjen zahtev za produženje važenja vozake dozvole podnosilac zahteva prilaže:
• vozačku dozvolu;
• dokaz o uplati republičke administrativne takse za produženje važenja vozačke
dozvole;
• uverenje o zdravstvenoj sposobnosti vozača ako je vozačka dozvola izdata sa
kraćim rokom važenja zbog nepovoljnog zdravstvenog stanja ili zato što je vozač
navršio 65 godina života.
Produženje važenja vozačke dozvole upisuje se u obrazac vozačke dozvole.


7. ZAMENA INOSTRANE VOZAČKE DOZVOLE
Stranac kome je odobreno stalno nastanjenje u SR Jugoslaviji, državljanin SR
Jugoslavije koji se iz inostranstva vrati, odnosno dođe u SR Jugoslaviju da u njoj stalno ostane, kao i osoblje diplomatskih i konzularnih predstavništava i misija stranih država i prestavništava medjunarodnih organizacija u SR Jugoslaviji, stranih trgovinskih, saobraćajnih, kulturnih i drugih predstavništava i stranih dopisništava mogu da upravljaju motornim vozilima na osnovu važeće strane vozačke dozvole za vreme od šest meseci od dana ulaska u SR Jugoslaviju.
Navedenim licima organ unutrašnjih poslova nadležan po mestu boravka, odnosno prebivališta zameniće na njihov zahtev inostranu vozačku dozvolu za jugoslovensku vozačku dozvolu onih kategorija motornih vozila kojima imaju pravo da upravljaju bez polaganja vozačkog ispita. Uz popunjen zahtev za izdavanje vozačke dozvole ta lica su dužna da prilože :
• uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilima onih
kategorija za koje se vozačka dozvola traži, koje nije starije od šest meseci;
• važeću inostranu vozačku dozvolu sa prevodom overenim od strane ovlašćenog sudskog tumača ili jugoslovenskog diplomatsko-konzularnog predstavništva;
• dve fotografije veličine 35 x 45 mm;
• dokaz o uplati :
- republičke administrativne takse za zamenu inostrane vozačke dozvole jugoslovenskom
- naknade za obrazac vozačke dozvole
• Ako zahtev za zamenu inostrane vozačke dozvole podnosi državljanin SR
Jugoslavije, pored navedenih dokaza dužan je da priloži dokaz da je u zemlji u
kojoj mu je izdata strana vozačka dozvola boravio duže od šest meseci (uverenje nadležnog diplomatsko-konzularnog predstavništva, potvrda inostranog organa o dužini boravka, inostrana viza, potvrda preduzeća koje je izvodilo radove u inostranstvu i sl.).
Inostrana vozačka dozvola (osim ako se radi o licu na diplomatskoj listi) zadržava se i čuva u dosijeu vozača i vraća na njegov zahtev kada napušta teritoriju SR Jugoslavije pod uslovom da vrati jugoslovensku vozačku dozvolu koja mu je izdata u zamenu za inostranu vozačku dozvolu.


8. OVERA NOVE KATEGORIJE U VOZAČKOJ DOZVOLI
Ako vozač nakon izdavanja vozačke dozvole položi ispit za neku drugu kategoriju motornih vozila, organu unutrašnjih poslova koji ga vodi u evidenciji podnosi zahtev za overu nove kategorije vozila u vozačkoj dozvoli i uz zahtev prilaže :
• vozačku dozvolu
• uverenje o položenom vozačkom ispitu koje nije starije od dve godine
• uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilima te
kategorije koje nije starije od šest meseci
• dokaz o uplati republičke administrativne takse


9. PROMENA PREBIVALIŠTA VOZAČA
Vozač koji promeni prebivalište dužan je da se u roku od 30 dana od dana dolaska u novo prebivalište prijavi organu unutrašnjih poslova na čijoj teritoriji ima prebivalište radi upisa u evidenciju vozača. Uz popunjen obrazac zahteva za izdavanje vozačke dozvole prilaže:
- vozačku dozvolu
- dokaz o prijavi - odjavi prebivališta (ličnu kartu)
- dokaz o uplati republičke administrativne takse za prijavu vozača u evidencije


10. PROMENA LIČNIH PODATAKA VOZAČA
Vozač je dužan da organu unutrašnjih poslova koji ga vodi u svojoj evidenciji prijavi promenu ličnih podataka (imena). Uz popunjen obrazac zahteva za izdavanje vozačke dozvole prilaže :
• vozačku dozvolu
• rešenje nadležnog opštinskog organa uprave po mestu prebivališta o promeni
ličnog imena ili izvod iz matične knjige venčanih
• dokaz o uplati republičke adminstrativne takse za izdavanje vozačke dozvole
• dokaz o uplati naknade za obrazac vozačke dozvole


11. IZDAVANJE DUPLIKATA VOZAČKE DOZVOLE
U slučaju gubitka, uništenja ili dotrajalosti vozačke dozvole, vozač podnosi organu unutrašnjih poslova koji ga vodi u evidenciji zahtev za izdavanje duplikata vozačke dozvole. Uz popunjen obrazac zahteva za izdavanje vozačke dozvole prilaže:
• staru vozačku dozvolu ako je zahtev podnet zbog dotrajalosti
• izjavu kako je došlo do gubitka, uništenja ili oštećenja vozačke dozvole
• dokaz o uplati republičke administrativne takse za izdavanje duplikata vozačke
dozvole
• dokaz o uplati naknade za novi obrazac vozačke dozvole
Duplikat vozačke dozvole koji se izdaje nosi isti broj registra vozača koji je nosila ranija dozvola, a na naslovnoj strani dozvole upisuje se reč “Duplikat”. Vozačka dozvola za koju je izdat duplikat ne sme se koristitu u saobraćaju.

REGISTRACIJA MOTORNIH I PRIKLJUČNIH VOZILA

REGISTRACIJA MOTORNIH I PRIKLJUČNIH VOZILA


1. ŠTA JE REGISTRACIJA VOZILA ?
Motorna i priključna vozila koja učestvuju u saobraćaju na putu moraju biti registrovana. Vlasnik vozila (pravno ili fizičko lice) ima pravo i obavezu da vozilo koje koristi u saobraćaju registruje ako
ispunjava propisane uslove. Da bi ostavario pravo na registraciju vozila, vlasnik vozila nadležnom organu podnosi zahtev za registraciju.
Poslovi registracije vozila su poslovi državne uprave koje obavlja Ministarstvo unutrašnjih poslova. Rešavajući u upravnim stvarima registracije vozila, ovlašćena lica u okviru nadležnosti Ministarstva, primenjuju propise o registraciji vozila i na osnovu utvrđenih činjenica i drugih okolnosti kao i na osnovu ocene priloženih dokaza, odlučuju o pravu na registraciju vozila. Po prijemu zahteva za registraciju vozila, odnosno zahteva za produženje važenja registracije, nadležni organ utvrđuje da li vozilo može biti registrovano i prema rezultatu nalaza registruje vozilo ili rešenjem
odbija zahtev za njegovu registraciju.
Vozila se registruju upisom registarske oznake i određenih podataka o vozilu i vlasniku u evidencije o registrovanim vozilima. Za registrovano vozilo izdaje se saobraćajna dozvola i registarske tablice. Saobraćajna dozvola je isprava kojom se dokazuje da vozilo ispunjava propisane uslove za bezbedno učestvovanje u saobraćaju, a u pravnom smislu predstavlja rešenje koje je doneo nadležni organ i kojim se vlasniku vozila priznaje pravo na registraciju vozila.
Saobraćajna dozvola izdaje se sa rokom važenja od jedne godine. Zahtev za produženje registracije vozila podnosi vlasnik vozila pre isteka važenja saobraćajne dozvole. U saobraćaju na putu sme da učestvuje motorno ili priključno vozilo samo za vreme važenja saobraćajne dozvole izdate za to vozilo. Kad upravlja motornim ili motornim i priključnim vozilom, vozač mora da ima kod sebe važeću saobraćajnu dozvolu izdatu za ta vozila i dužan je da istu pokaže na zahtev ovlašćenog lica.
2. KOME SE PODNOSI ZAHTEV ZA REGISTRACIJU VOZILA ?
Zahtev za registraciju vozila podnosi se organizacionoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije (sekretarijatu unutrašnjih poslova, odeljenju unutrašnjih poslova ili policijskoj stanici) na čijoj teritoriji vlasnik vozila ima prebivalište ili sedište.
3. KO MOŽE PODNETI ZAHTEV ZA REGISTRACIJU VOZILA ?
Vozilo se registruje na ime vlasnika vozila. Zahtev za registraciju vozila može podneti vlasnik vozila ili lice kome je vlasnik dao punomoć za podnošenje zahteva za registraciju. Potpis vlasnika na punomoći mora biti overen od strane nadležnog suda ili organa uprave.
4. NAČINI REGISTRACIJE VOZILA ?
Vlasnik vozila nadležnom organu može podneti zahtev za :
1. prvu registraciju vozila,
2. ponovnu registraciju,
3. produženje registracije,
4. privremenu registraciju,
5. promenu imaoca vozila,
6. promenu podataka o imaocu vozila,
7. promenu tehničkih podataka o vozilu,
8. promenu registarskih tablica,
9. promenu prebivališta-adrese,
10. odjavu vozila,
Zahtev se podnosi na propisanom obrascu BS-1.01 - registracioni list vozila na motorni pogon - priključnog vozila koji može da se nabavi u slobodnoj prodaji kod ovlašćenih organizacija za tehnički pregled vozila, organizacija AUTO-MOTO SAVEZA SRBIJE, knjižarama i sl.
VOZILO SE NEĆE REGISTROVATI:
1. ako ne postoje odgovarajući dokazi o poreklu odnosno vlasništvu vozila i poreklu motora i šasije koji su naknadno ugradjeni;
2. ako nije dozvoljeno da saobraća na putevima Savezne Republike Jugoslavije ili ako se po republičkim, odnosno pokrajinskim propisima ne može registrovati, odnosno koristiti;
3. ako nisu izvršene obaveze propisane zakonom i drugim propisima donesenim na osnovu zakona (ako nije izvršeno obavezno osiguranje i ako nisu plaćeni carina, porez na promet, taksa i druge obaveze u vezi sa registracijom vozila);
4. ako ne postoji dokaz o tehničkoj ispravnosti vozila i uverenje o izvršenom ispitivanju za vozilo koje je pojedinačno proizvedeno ili prepravljeno;
5. ako ima uređaje ili obeležja vozila organa unutrašnjih poslova ili Vojske Srbije i Crne Gore, a namena mu je promenjena.
4.1. PRVA REGISTRACIJA VOZILA
Prvom registracijom vozila smatra se :
• registracija novog vozila uvezenog iz inostranstva
• registracija korišćenog motornog vozila uvezenog iz inostranstva (dozvoljen je uvoz korišćenih motornih vozila do tri godine starosti )
• registracija novog vozila domaće proizvodnje
Zahtev za registraciju vozila koje se prvi put registruje vlasnik podnosi na propisanom obrascu registracionog lista BS -1.01. Podaci u registracionom listu se unose štampanim slovima ili pisaćom mašinom, a registracioni list se u celosti popunjava ako se radi o prvoj registraciji vozila, ponovnoj registraciji, privremenoj registraciji, promeni imaoca vozila (ako se vozilo kupuje van pordučja R. Srbije) promeni prebivališta (ako imaoc vozila dolazi sa teritorije van područja R. Srbije). Vlasnik vozila popunjava grupu podataka pod br. 3 registracionog lista (podaci o imaocu vozila) i grupu podataka pod br.4 registracionog lista (podaci koji se odnose na zahtev).
Podatke o vozilu i tehničkom pregledu vozila popunjava organizacija ovlašćena za tehnički pregled vozila, a ostale podatke u registracionom listu organ unutrašnjih poslova koji registruje vozilo. Uz zahtev za prvu registraciju vozila vlasnik prilaže :
1. ODGOVARAJUĆI DOKAZ O VLASNIŠTVU VOZILA
• račun proizvodjača ili prodavca (za novo vozilo);
• pravosnažno sudsko rešenje o nasledjivanju;
• ugovor o poklonu;
• kod UVOZA KORIŠĆENOG MOTORNOG VOZILA
- inostranu saobraćajnu dozvolu (kolsku knjižicu, vlasničku dozvolu) sa prevodom;
- inostrani ugovor o prodaji vozila sa prevodom ako inostrana saobraćajna dozvola ne glasi na podnosioca zahteva za registraciju vozila (mora postojati pravni kontinuitet između poslednjeg vlasnika po inostranoj saobraćajnoj dozvoli i lica koje uvozi vozilo).
Ako je ugovor zaključen u Srbiji i Crnoj Gori mora biti overen od strane suda ili organa uprave, a ako se prodaje preko komisionara potpis ugovora i račun overava komisionar;
- inostrane registarske tablice, a ako su te tablice vraćene to mora biti potvrdjeno u inostranoj saobraćajnoj dozvoli;
2. DOKAZ O TEHNIČKOJ ISPRAVNOSTI VOZILA
Ovlašćena organizacija za tehnički pregled vozila overava tehničku ispravnost vozila u rubrici 2. registracionog lista (podaci o tehničkom pregledu). Dokaz o tehničkoj ispravnost vozila ne sme biti stariji od 30 dana.Takođe, ta organizacija popunjava i grupu podatka pod br.1 registracionog lista (podaci o vozilu) i overava tačnost upisanih
podataka.
3. DOKAZ O IZVRŠENIM OBAVEZAMA U VEZI SA REGISTRACIJOM VOZILA
• Dokaz o plaćenoj CARINI za uvoz vozila - JEDINSTVENA CARINSKA ISPRAVA (JCI).
Carinski propisi dozvoljavaju uvoz iz inostranstva korišćenog motornog vozila koje nije starije od tri godine.
• Dokaz o plaćenom POREZU NA DODATU VREDNOST, POREZU NA POKLON I NASLEĐE ili POREZU NA PRENOS APSOLUTNIH PRAVA.
• Dokaz o plaćenom POREZU NA UPOTREBU MOTORNIH VOZILA ( plaća se kod registracije, produženja registracije i zamene registarskih tablica motornih vozila i to: putničkih automobila, kombi vozila i motocikala prema radnoj zapremnini motora.
4. DOKAZ O OBAVEZNOM OSIGURANJU VOZILA
-POLISA OBAVEZNOG OSIGURANJA OD AUTOODGOVORNOSTI
Vlasnik, odnosno korisnik motornog i priključnog vozila dužan je da zaključi ugovor o osiguranju od odgovornosti za štetu koju upotrebom motornog vozila pričini trećim licima usled smrti, povrede tela, narušavanja zdravlja, uništenja ili oštećenja stvari, osim za štetu na stvarima koje je primio na prevoz (osiguranje od autoodgovornosti). Ugovor o osiguranju zaključuje sa ovlašćenom organizacijom za osiguranje. Registracija motornog i priključnog vozila i izdavanje probnih tablica može se izvršiti tek kada se nadležnom organu za registraciju vozila podnese dokaz o zaključenom ugovoru o osiguranju (polisa osiguranja). Ako se u toku trajanja osiguranja promeni vlasnik, odnosno korisnik motornog vozila prava i obaveze iz ugovora oosiguranju od autoodgovornosti prelaze na novog vlasnika i traju do isteka tekućeg perioda osiguranja.
- POLISA OBAVEZNOG OSIGURANJA PUTNIKA OD POSLEDICA NESREĆNOG SLUČAJA
Vlasnici autobusa kojima se obavlja javni prevoz u gradskom, medjugradskom i medjunarodnom linijskom i vanlinijskom saobraćaju, putničkih taksi automobila i “rent- a-kar” vozila, autobusa kojima se obavlja prevoz zaposlenih na posao i s posla i aubousa za prevoz turista dužni su da sa ovlašćenom organizacijom za osiguranje zaključe ugovor o osiguranju putnika od nesrećnog slučaja, i da uz zahtev za registraciju takvog vozila prilože polisu osiguranja kao dokaz o zaključenom ugovoru.
5. DOKAZ O UPLATI TAKSE I DRUGIH PROPISANIH OBAVEZA :
Iznosi taksi i drugih obaveza koji se plaćaju prilikom registracije vozila povremeno se menjaju, a koliko u konkretnom slučaju iznose, može se saznati kod organa unutrašnjih poslova koji je nadležan za registraciju vozila.
- REPUBLIČKE ADMINISTRATIVNE TAKSE koja se plaća za zahtev za registraciju vozila i za izdavanje saobraćajne dozvole a čiji su iznosi propisani Zakonom o administrativnim taksama.
- NAKNADE ZA PUTEVE propisne Odlukom o visini naknade koja se plaća za drumska vozila
- KOMUNALNE TAKSE (ako je opština Odlukom o lokalnim komunalnim taksama propisala komunalnu taksu za držanje motornih i priključnih vozila)
- NAKNADE ZA REGISTARSKE TABLICE I SAOBRAĆAJNU DOZVOLU čiju visinu rešenjem odredjuje MUP Republike Srbije
- PREMIJE OBAVEZNOG OSIGURANJA VOZILA (overeni virmanski nalog o izvršenoj uplati troškova obaveznog osiguranja od autoodgovornosti)
6. UVERENJE O ISPITIVANJU
ako je vozilo pojedinačno proizvedeno ili prepravljeno. Za ispitivanje vozila koja se serijski ili pojedinačno prozvode ili prepravljaju ovlašćeni su Mašinski fakultet u Beogradu, Institut za nuklearne nauke “Vinča” iz Beograda, Mašinski fakulteti u Nišu, Kragujevcu i Prištini i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu.
8. DOKAZ O ISTOVETNOSTI
- Vlasnik vozila koji podnosi zahtev za registraciju vozila dužan je da se legitimiše LIČNOM KARTOM. Ako u ime i za račun vlasnika zahtev za registraciju podnosi punomoćnik isti prilaže overenu punomoć i svoju ličnu kartu. Pravno lice-vlasnik vozila prilaže uz zahtev za registraciju obaveštenje o svrstavanju koje izdaje Republički zavod za statistiku.
4.2. PONOVNA REGISTRACIJA VOZILA
Ponovna registracija vozila je registracija vozila koje je već bilo registrovano u Republici Srbiji, ali je brisano iz evidencije registrovanih vozila zbog toga što registracija vozila nije produžena u roku od 30 dana od dana isteka važenja saobraćajne dozvole. Zahtev za ponovnu registraciju vozila podnosi vlasnik vozila na propisanom obrascu i uz zahtev se prilažu svi dokazi koji su inače potrebni za prvu registraciju vozila, a kao dokaz o vlasništvu prilaže se :
- SAOBRAĆAJNA DOZVOLA vozila sa konstatacijom da su registarske tablice vraćene organu unutrašnjih poslova koji ih je izdao
- kupoprodajni ugovor (ako je vozilo kupljeno) na kome su potpisi prodavca i kupca overeni od suda ili organa uprave, a ako je vozilo kupljeno preko komisionara, potpis ugovora i račun overava komisionar. Ako je ugovor zaključen između pravnih lica potpis ugovora overava organizacija u kojoj je ugovor zaključen.
4.3. PRODUŽENJE REGISTRACIJE VOZILA
Zahtev za produženje registracije vozila podnosi vlasnik registrovanog vozila na propisanom obrascu pre isteka važenja saobraćajne dozvole, ali ne pre 30 dana. U registracionom listu ovlašćena organizacija za tehnički pregled vozila popunjava i overava podatke o vozilu i tehničkom pregledu), vlasnik vozila popunjava podatke o imaocu vozila, a organ unutrašnjih poslova podatke o osiguranju vozila, prvoj registraciji vozila i podatke organa unutrašnjih poslova koji je izvršio produženje registracije.
Uz zahtev za produženje registracije vozila prilažu se dokazi koji su potrebni za prvu registraciju vozila osim naknade za saobraćajnu dozvolu i registarske tablice, a kao dokaz o vlasništvu prilaže se saobraćajna dozvola registrovanog vozila. Ako je zahtev za produženje registracije vozila podnet pre isteka važenja saobraćajne dozvole početak roka važenja naredne registracije računa se od datuma isteka prethodne registracije vozila (npr. registracija ističe 20.12.2000.godine, a zahtev za produženje registracije vozila je podnet 10.12.2000. godine, u saobraćajnu dozvolu se upisuje produženje registracije do 20.12.2001. godine).
Ako je zahtev za produženje registracije podnet posle isteka važenja registracije vozila do 30 dana, rok važenja registracije od 12 meseci računa se od dana prijema odnosno rešenja zahteva.
Ako se zahtev za produženje važenja registracije vozila ne podnese u roku od 30 dana od isteka roka važenja saobraćajne dozvole, vozilo se briše iz evidencije o registrovanim vozilima, a registarske tablice se odzimaju. Zahtev za registraciju vozila podnet posle roka od 30 dana od isteka važenja saobraćajne dozvole rešava se kao “ponovna” registracija, rok važenja naredne registracije računa se od dana prijema odnosno rešenja zahteva, a vlasniku vozila izdaju se nove registarske tablice i saobraćajna dozvola.
4.4. PRIVREMENA REGISTRACIJA VOZILA
Privremeno mogu da se registruju :
• motorna i priključna vozila - vlasništvo stranaca koji u Srbiji i Crnoj Gori borave na osnovu važeće putne isprave, a koja su privremeno uvezena iz inostranstva ili su nabavljena u Srbiji i Crnoj Gori,
• • motorna i priključna vozila uvezena iz inostranstva ili nabavljena u Srbiji i Crnoj Gori, čiji su vlasnici državljani Srbije i Crne Gore koji radi školovanja, specijalizacije, naučnog istraživanja, zapošljavanja ili obavljanja profesionalne delatnosti privremeno borave u inostranstvu,
• motorna i priključna vozila koja se koriste na osnovu ugovora o poslovnoj saradnji ili ugovora o zakupu zaključenog izmedju domaćeg i stranog prevoznika
• motorna i priključna vozila radi učešća na sajmovima i sportskim takmičenjima Privremeno MORA da se registruje vozilo koje u Srbiju i Crnu Goru uđe sa stranim registarskim tablicama na kojima oznake i broj nisu u skladu sa odredbama međunarodnih ugovora koje je ratifikovala Srbija i Crna Gora. Privremenu registraciju takvog vozila vrši najbliži organ nadležan za registraciju vozila kome ovlašćeno lice uputi vozača takvog vozila koga je zateklo u saobraćaju.
Privremena registracija vozila, odnosno produženje privremene registracije vozila vrši se svake godine.Za privremeno registrovano vozilo izdaje se potvrda o privremenoj registraciji i privremene registarske tablice (tzv. RP registarske tablice).
Po isteku važenja privremene registracije vozila, vlasnik vozila vraća organu koji je izvršio privremenu registraciju vozila potvrdu o privremenoj registraciji i registarske tablice.
Uz zahtev za privremenu registraciju vozila pored dokaza opisanih u tački 1,2,4 i 5 za prvu registraciju vozila strani državljanin prilaže :
• na uvid putnu ispravu stranca (pasoš) sa dokazom o osnovu boravka u Srbiji i Crnoj Gori (viza, dozvola za privremeni boravak, poslovna viza koje izdaje diplomatsko konzularno predstavništvo Srbije i Crne Gore u inostranstvu ili sekretarijat unutrašnjih poslova po mestu boravka stranca). Strancu koji poseduje poslovnu vizu nije potrebno posebno odobrenje boravka.
• jedinstvenu carinsku ispravu i rešenje carine kojim je odobren privremeni uvoz vozila
• dokaz o plaćenoj republičkoj administrativnoj taksi za zahtev za privremenu registraciju vozila i za izdavanje potvrde o privremenoj registraciji Ako se podnosi zahtev za privremenu registraciju vozila koje se koristi po osnovu ugovora o poslovnoj saradnji ili ugovora o zakupu zaključenog izmedju domaćeg i stranog prevoznika uz zahtev za privremenu registraciju vozila pored dokaza opisanih u tački 2,4,5,6 i 8 koji se prilažu uz zahtev za prvu registraciju vozila podnosilac zahteva za privremenu registraciju vozila prilaže :
- inostranu saobraćajnu dozvolu vozila sa prevodom
- jedinstvenu carinsku ispravu i rešenje nadležne carinarnice koja je odobrila privremeni uvoz vozila
- preveden ugovor o poslovnoj saradnji, zakupu _________ili lizingu vozila
- dokaz o plaćenoj republičkoj administrativnoj taksi na zahtev za privremenu registraciju vozila i na izdavanje potvrde o privremenoj registraciji
Vozilo se privremeno registruje na ime inostranog vlasnika vozila. Privremeno registrovanim vozilom može da upravlja samo lice kome je odobren privremeni uvoz vozila.
PRIVREMENA REGISTRACIJA VOZILA KOJE SE ODVOZI IZ ZEMLJE
Za vozila koja se odvoze iz Republike Srbije posle završenog boravka stranog državljanina i za vozila kupljena u Republici Srbiji koja će se registrovati u drugoj zemlji, izdaju se registarske tablice sa oznakom RPE koje se mogu koristiti najduže 15 dana od dana izdavanja. Uz zahtev za izdavanje potvrde o privremenoj registraciji vozila koje se odvozi iz zemlje prilaže se :
• Dokaz o poreklu odnosno vlasništvu vozila
• Dokaz o plaćenom porezu na promet vozila (ako je izvršen promet vozila)
• Dokaz o tehničkoj ispravnosti vozila (ako je potreban)
• Dokaz o obaveznom osiguranju za period na koji se izdaje potvrda (do 15 dana) ako vozilo nije obavezno osigurano
• Dokaz o uplati republičke administrativne takse za zahtev za privremenu registraciju vozila i za izdavanje potvrde o privremenoj registraciji vozila koje se odvozi iz zemlje

Registarske tablice sa oznakom “99”i “999”
Vozila - vlasništvo stranaca kojima je radi školovanja, specijalizacije, naučnog istraživanja, zapošljavanja ili obavljanja profesionalne delatnosti, pružanja azila ili priznanja statusa izbeglice, izdato odobrenje za privremeni boravak duži od šest meseci, a koja su uvezena i za koja je plaćena carina za uvoz vozila, registruju se redovno s tim da se pored saobraćajne dozvole izdaju registarske tablice koje pored oznake registarskog područja i registarskog broja vozila sadrže broj “99” ili “999”.
Stranac-vlasnik takvog vozila uz zahtev za registraciju vozila pored svih ostalih propisanih dokaza koji se prilažu uz zahtev za prvu registraciju vozila prilaže :
-rešenje sekretarijata unutrašnjih poslova po mestu boravka stranca, kojim mu se odobrava privremeni boravak
- jedinstvenu carinsku ispravu kao dokaz o izvršenom uvoznom carinjenju vozila
PROMENA PODATAKA IZ SAOBRAĆAJNE DOZVOLE
Ako se promeni vlasnik vozila ili pojedini podatak iz saobraćajne dozvole izdaje se
nova saobraćajna dozvola.
5. Promena imaoca (vlasnika) vozila
Promena vlasništva vozila može se izvršiti na osnovu:
• ugovora o prodaji
• ugovora o poklonu
• pravosnažnog sudskog rešenja o nasledjivanju
• pravosnažne presude suda kojim se utvrdjuje pravo vlasništva vozila
Podnosilac zahteva za registraciju vozila zbog promene vlasništva vozila uz zahtev prilaže :
• Saobraćajnu dozvolu vozila

koja glasi na ime pravnog prethodnika kao vlasnika vozila, a koja predstavlja dokaz o poreklu vozila. Imalac vozila koji otudji registrovano vozilo dužan je da ga odjavi kod organa unutrašnjih poslova koji ga je registrovao u roku od 15 dana od dana otudjenja. Ako je otudjenje izvršeno van registarskog područja u kome je vozilo do tada bilo registrovano imalac vozila pri odjavi vraća registarske tablice. Ako je otudjenje vozila izvršeno na istom registarskom području novi vlasnik vozila dužan je da nadležnom organu unutrašnjih poslova u roku od 15 dana od dana odjave vozila prijavi ovu promenu i zatraži registraciju vozila.
Nadležni organ unutrašnjih poslova će u saobraćajnu dozvolu vozila koje se odjavljuje upisati odjavu, razlog i datum odjave i navesti šta je bilo sa registarskim tablicama i navesti ime i prezime odnosno firmu i sedište novog vlasnika vozila. Registarske tablice koje se prilikom odjave vrate, organ unutrašnjih poslova kome su vraćene uništava i o tome sačinjava zapisnik.
• Dokaz o promeni vlasništva vozila
Ako se promena vlasništva dokazuje ugovorom zaključenim izmedju fizičkih lica potpis tih lica overava sud ili organ uprave, a ako je ugovor zaključen izmedju pravnih lica, potpis overava organizacija u kojoj je ugovor zaključen. Kad se vozilo prodaje preko posrednika (komisionara), potpis ugovora i račun overava komisionar.
• Dokaz o plaćenom porezu na dodatnu vrednost, porezu na poklon i nasleđe ili porezu na prenos apsolutnih prava
• Dokaz o uplati :
- Naknade za novu saobraćajnu dozvolu
- republičke administrativne takse koja se plaća na zahtev za registraciju vozila i na zahtev za izdavanje saobraćajne dozvole
• DOKAZ O ISTOVETNOSTI
• OSTALE PROPISANE DOKAZE koji zavise od konkretnog slučaja.
• Ako je prethodna registracija vozila istekla, podnosilac zahteva za registraciju vozila zbog promene vlasništva vozila pored gore navedenih dokaza prilaže i dokaz o tehničkoj ispravnosti vozila, obaveznom osiguranju vozila, i uplati naknade za puteve, komunalne takse (ako je propisana), naknade za registarske tablice, posebne takse za registraciju putničkih automobila, kombi vozila i motocikala i premije obaveznog osiguranja.
• Ako je prethodna registracija vozila važeća, vlasnik vozila uz zahtev prilaže gore navedene dokaze s tim da u slučaju da se vozilo registruje u drugom registarskom području mora platiti i naknadu za nove registarske tablice.
6. Promena podataka o imaocu vozila
Promenu podataka upisanih u saobraćajnoj dozvoli vlasnik je dužan da prijavi u roku od 15 dana. U suprotnom čini prekršaj iz člana 226. stav 1. tačka 34. Zakona o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima.
6.1. Promena prebivališta vlasnika vozila
Ako vlasnik vozila promeni prebivalište, a vozilo registarsko područje dužan je da odjavi vozilo. Uz zahtev za odjavu vozila prilaže:
- saobraćajnu dozvolu vozila
- registarske tablice
- dokaz o plaćenoj republičkoj administrativnoj taksi za odjavu vozila
U takvom slučaju nadležni organ unutrašnjih poslova u saobraćajnoj dozvoli upisuje odjavu, razlog i datum odjave i konstatuje šta je bilo sa registarskim tablicama.
Vlasnik vozila organu unutrašnjih poslova nadležnom po mestu njegovog novog prebivališta prijavljuje promenu prebivališta - adrese i uz zahtev prilaže:
- saobraćajnu dozvolu na kojoj je konstatovano da je vozilo odjavljeno
- ličnu kartu ili potvrdu o odjavi-promeni prebivališta
- dokaz o uplati naknade za novu saobraćajnu dozvolu i za registarske tablice (ako je promenjeno i registarsko područje)
- dokaz o uplati republičke administrativne takse koja se plaća na zahtev za registraciju vozila i za izdavanje saobraćajne dozvole
6.2. Promena ličnog imena vlasnika vozila
Vlasnik vozila prijavljuje organu unutrašnjih poslova koji je registrovao vozilo promenu podataka o imaocu vozila (promenu ličnog imena) i uz zahtev za registrovanje takve promene prilaže:
- saobraćajnu dozvolu vozila
- rešenje nadležnog opštinskog organa uprave o promeni ličnog imena ili
- izvod iz matične knjige venčanih
- dokaz o uplati propisane republičke administrativne takse
7. PROMENA TEHNIČKIH PODATAKA O VOZILU
Vlasnik motornog vozila može da zameni šasiju i (ili) motor na vozilu i da registruje takvo vozilo pod uslovom da su ispunjeni:
• propisani bezbednosno-tehnički uslovi (čije postojanje utvrdjuje ovlašćena organizacija za tehnički pregled)
• propisani uslovi za registraciju vozila (čije postojanje utvrdjuje organ unutrašnjih poslova nadležan za registraciju vozila i ako utvrdi da su ispunjeni svi propisani uslovi registruje vozilo sa novim identifikacionim brojem motora ili šasije i izmenjenim tehničkim karakteristikama )
Ovlašćena organizacija za tehnički pregled vozila utvrdjuje da li je ugradnja (zamena) motora ili šasije vozila izvršena u skladu sa propisanim tehničkim normativima i na registracionom listu konstatuje overava i potpisuje :
1.”Vozilo ne podleže ispitivanju”
u kom slučaju se može u redovnom postupku registrovati promena tehničkih podataka o vozilu, ako su ispunjeni ostali propisani uslovi za registraciju. Vlasnik vozila mora uz zahtev za registraciju da priloži :
• Odgovarajući dokaz o poreklu motora i šasije

koji su naknadno ugradjeni u vozilo (saobraćajnu dozvolu vozila sa koga su izgradjeni motor ili šasija, ugovor ili račun o prodaji ili inostrani račun, kupoprodajni ugovor, saobraćajnu dozvolu, kolsku knjižicu u slučaju ako je zamenjeni deo uvezen iz inostranstva)
• Jedinstvenu carinsku ispravu

ako je zamenjeni deo (motor ili šasija) uvezen iz inostranstva, kao dokaz da su izmirene carinske obaveze. Shodno odredbi člana 88. Zakona o spoljnotrgovinskom poslovanju domaća i strana fizička lica mogu slobodno unositi i primati iz inostranstva, izmedju
ostalog i rezervne delove koji se uvoze radi održavanja putničkog motornog vozila.
Carinarnice dozvoljavaju takav uvoz uz plaćanje carinskih dažbina u količinama koje nisu namenjene preprodaji, ukoliko uvoznik poseduje putničko motorno vozilo u Republici Srbiji što dokazuje saobraćajnom dozvolom ili eventualno drugim dokumentom. Nije dozvoljen istovremeni uvoz komponenti (motor i šasija) iz kojih će se sastaviti vozilo.
• Dokaz o uplati:
- Republičke administrativne takse na zahtev za registraciju vozila i na izdavanje saobraćajne dozvole
- Naknade za novu saobraćajnu dozvolu
• Ostale potrebne dokaze
u zavisnosti od toga da li je zamena izvršena na vozilu sa važećom registracijom ili na vozilu čija je registracija istekla
2.”Vozilo podleže ispitivanju”

u kom slučaju organ unutrašnjih poslova kome je podnet zahtev za registraciju takvog vozila donosi rešenje o upućivanju vozila na ispitivanje.
Motorna vozila na kojima je zamenjen motor ne podležu ispitivanju ako je pri zameni ugradjen motor čije su karakteristike identične karakteristikama izgradjenog motora kao i motor čije karakteristike nisu identične sa karakteristikama izgradjenog motora pod uslovom da je motor istog proizvodjača i da je proizvodjač predvideo alternativnu ugradnju takvog motora bez konstruktivnih izmena na vozilu (ugradjen jači odnosno slabiji motor, oto motor zamenjen dizel motorom i sl). U takvim slučajevima obično dolazi i do promene tipa motornog vozila (npr. Jugo 45 u Jugo 55, Mercedes 200 u Mercedes 200 D). Organizacija ovlašćena za tehnički pregled vozila u registracionom listu u rubrici “Tip vozila” u takvom slučaju unosi konstataciju o promeni tipa i overava je pečatom koja se promena kod registracije vozila upisuje u saobraćajnu dozvolu.
Motorna vozila na kojima je zamenjena šasija istog proizvodjača odnosno marke i tipa kao i šasija istog proizvodjača marke i tipa ali druge varijante takodje ne podležu ispitivanju.
U svim ostalim slučajevima zamene motora ili šasije vozila obavezno je ispitivanje vozila.
Vlasnik vozila dužan je uz zahtev da priloži odgovarajući dokaz o poreklu motora ili šasije koje je ugradio u svoje vozilo. Ovlašćena organizacija za ispitivanje vozila o izvršenom ispitivanju i tehničkoj ispravnosti vozila izdaje UVERENJE. Uverenje o ispitivanju prilaže se uz zahtev za registraciju vozila i ostale gore navedene dokaze, nakon čega se pristupa upravnom postupku registracije vozila. U slučaju kad se po prijemu vozila na ispitivanje utvrdi da nije potrebno ispitivanje ovlašćena organizacija za ispitivanje će izdati potvrdu sa konstatacijom da nije potrebno ispitivanje koja je dovoljna da se pristupi postupku registracije vozila bez obzira na konstataciju datu na tehničkom pregledu vozila.
7.1. REGISTRACIJA VOZILA KUPLJENIH NA AUTO-OTPADU
Vozila kupljena na auto-otpadu mogu se registrovati pod uslovom da organizacija za promet sekundarnih sirovina (auto-otpad) raspolaže dokazom o poreklu vozila (saobraćajna dozvola vozila ili drugi odgovarajući dokaz). Takva vozila podležu ispitivanju ako je na računu konstatovano “vozilo nije za prodaju” ili “vozilo se prodaje za delove”. U ostalim slučajevima kupovine takvih vozila nije obavezno upućivanje na ispitivanje vozila.
Vlasnik vozila uz zahtev za registraciju vozila dužan je da pored uverenja o ispitivanju (ako je ispitivanje obavezno) da priloži sve ostale dokaze koji su potrebni za “ponovnu” registraciju vozila.
7.2. UTISKIVANJE NOVOG BROJA ILI ŠASIJE
Utiskivanje novog broja motora ili šasije vrši se:
1. Kada proizvodjač nije utisnuo broj motora ili šasije
2. Kada je zbog havarije, kvara ili oštećenja prilikom opravke došlo do zamene onog dela šasije ili motora na kojima je bio utisnut identifikacioni broj, a ugradjeni deo nema svoj fabrički identifikacioni broj
3. Kada se radi o industrijski remontovanim motorima
Vlasnik vozila nadležnom organu unutrašnjih poslova podnosi zahtev za donošenje rešenja o upućivanju na utiskivanje novog broja motora ili šasije. Uz zahtev, pored propisane republičke administrativne takse za rešenje o upućivanju na utiskivanje vlasnik vozila je dužan da priloži:
- U slučaju navedenom pod brojem 1. dokaz o vlasništvu i poreklu motora i šasije za koje traži utiskivanje, tehničku dokumentaciju (izvornu od proizvodjača, uverenje o ispitivanju i sl.) iz koje se mogu videti osnovni podaci i tehničke karakteristike motora ili šasije potrebne za registraciju vozila
- U slučaju navedenom pod 2. dokaz o poreklu i vlasništvu ugradjenog dela šasije ili dela motora (račun o kupovini, poreklo starog vozila ako je deo koji se ugradjuje uzet od starog vozila) i dokaz da je opravkom zamenjen deo šasije ili motora na kome je bio utisnut broj (račun auto-servisa, privatne radnje u kojoj je izvršena opravka, overena izjava dva svedoka da je sam ugradio takav deo i sl).
- U slučaju navedenom pod 3. zahtev ovlašćene organizacije koja vrši industrijski remont motora
Ako su ispunjeni uslovi za upućivanje na utiskivanje broja motora ili šasije nadležni organ unutrašnjih poslova donosi rešenje o upućivanju i odredjuje broj koji će se utisnuti. Utisnuti broj sadrži slovnu oznaku PUS (što znači po uputstvu SUP-a), četvrocifrenu šifru opštine sa čije teritorije je imalac vozila, kosu crtu izmedju šifre opštine sa čije je teritorije je imalac vozila, dvocifarski izraženu godinu utiskivanja, petocifreni serijski broj, dve zvezdice, jednu ispred slovne oznake PUS, a drugu iz poslednje cifre serijskog broja kao zaštitni znak. Npr. ako je vozilo sa
teritorije opštine Aleksinac utisnuti broj bi bio *PUS 7303/01 0000*.
8. Promena registarskih tablica
Ako vlasnik vozila izgubi registarske tablice ili iste budu uništene ili ukradene ili zbog dotrajalosti postanu neupotrebljive dužan je da organu unutrašnjih poslova koji je registrovao vozilo prijavi tu činjenicu i podnese zahtev za promenu registarskih tablica. Uz zahtev prilaže:
- saobraćajnu dozvolu vozila
- dokaz o uplati propisane republičke administrativne takse
- naknadu za novu saobraćajnu dozvolu i nove registarske tablice vozila
- izjavu o razlozima i okolnostima zbog kojih traži zamenu registarskih tablica ili potvrdu organa unutrašnjih poslova da je prijavio kradju registarskih tablica
9. ODJAVA VOZILA
Imalac (vlasnik) vozila dužan je u roku od 15 dana da odjavi vozilo:
• Ako promeni prebivalište odnosno sedište i preseli se iz jedne opštine u drugu. Ako je pri tome promenjeno i registarsko područje dužan je da vrati registarske tablice.
• Ako otudji vozilo. Ako je otudjenje izvršeno izvan registarskog područja u kome je vozilo do tada bilo registrovano, imalac vozila pri odjavi vraća registarske tablice.
• Ako je vozilo ukradeno, uništeno ili rashodovano u kom slučaju vraća registarske tablice ako je to moguće.
Vlasnik vozila podnosi zahtev za odjavu na propisanom obrascu registracionog lista i uz zahtev prilaže dokaz o uplati republičke administrativne takse za odjavu vozila i na uvid ispravu kojom se dokazuje postojanje okolnosti bitnih za odjavu (ličnu kartu, potvrdu o prijavi-odjavi prebivališta, ugovor o prodaji vozila, krivičnu prijavu ako je vozilo kradeno, dokaz o uništenju ili rashodovanju i sl).
10. IZDAVANJE PROBNIH TABLICA
Izdavanje probnih registarskih tablica ne smatra se registracijom vozila već privremenim označavanjem vozila koja učestvuju u saobraćaju. Probne tablice mogu se izdati za motorna i priključna vozila :
• novoproizvedena
• prepravljena ili opravljena, a kojima se u saobraćaju na javnim putevima vrši probna vožnja radi ispitivanja i prikazivanja njihovih svojstava
• koja se kreću od sedišta preduzeća u kome su proizvodena do sedišta preduzeća u kome će biti dovršena ili do skladišta trgovinskog preduzeća
• koja se kreću od mesta gde su preuzeta neregistrovana do mesta gde će biti registrovana
• koja se voze na tehnički pregled
• koja se voze na sajam ili radi prodaje
• koja se kreću od mesta gde su registarske tablice uništene ili nestale ili od mesta u kome su iz drugih opravdanih razloga ostala bez registarskih tablica do mesta u kome će se za ta vozila izdati nove registarske tablice
Probnu tablicu izdaje organ nadležan za registraciju vozila na zahtev vlasnika vozila. Taj organ može zainteresovanom preduzeću ili drugoj organizaciji dodeliti potreban broj probnih tablica radi izdavanja u propisane svrhe.
Uz zahtev za izdavanje probnih tablica prilaže se:
• dokaz o uplati propisane republičke administrativne takse za zahtev za izdavanje probnih tablica;
• naknada za tablice;
• organ nadležan za registraciju vozila od vlasnika mora zatražiti na uvid dokaz da je vozilo osigurano od odgovornosti za štete pričinjene trećim licima;
• a može zatražiti i potvrdu o tehničkoj ispravnosti vozila za koje se traži probna tablica;
Uz probnu tablicu izdaje se i potvrda o korišćenju probnih tablica koja sadrži prezime i ime vozača koji će upravljati vozilom, svrhu upotrebe vozila, relaciju na kojoj će vozilo saobraćati, vrstu, marku i tip vozila, broj šasije, broj motora, boju karoserije i rok upotrebe probne tablice;
Probna tablica izdaje se sa rokom upotrebe do 15 dana.__

Vulkanizeri - spisak

Prodaja guma - Vulkanizeri

Ada
ŠULOK COMPANY Lenjinova 94 024 851 178

Arandelovac
AC VELJOVIC Vožda Karadorda 29 034 725 527
TRGOKOOP BOŠKOVIC Zanatska 63 034 720 974

Arilje
PNEUMATIK SERVIS Put 22. avgust bb 031 895 024

Backa Palanka
DIL JU Dositejeva 71 021 750 263

Bačka Topola
TEHNOART Glavna 25 024 715 739

Beograd
CENTAR BOBAN Dunavska 13 011 2620 046
ENERGY GROUP I Pazinska 31a 011 2493 685
ENERGY GROUP I Ðure Ðakovica 35 011 3390 224
GUME-FELNE DANKO Batajnicki drum 1 011 3165 098
RADIAL Beranska 2 011 3096 590
SLOŽNA BRACA Kralja Petra Prvog 13a 011 3413 130
SIMEX METAL Bulevar Mihajla Pupina 10g (NP5) 011 3112 507
VELEBIT Džordža Vašingtona 1 011 3226 112
VULKANIZERSKA RADNJA BATA Bore Stankovica 9 064 1190 206
VULKANIZERSKA RADNJA K-B Vojvodanska 409N 063 3757 470
CASTROL Beogradska 65a, Sremcica 011 2522 769
CENTAR SAŠA Smederevski put 37 011 3412 244
MEDA Mozerova 25, Zemun 011 2616 770

Crevenka
MARNIK STPR
Veljka Vlahovica 2b 025 733 210

Čačak
MARINOVIC
Bulevar Oslobodilaca 125 032 461 053
STZR ŠIPETA Bulevar Oslobodilaca 11 032 262 765

Cicevac
GUMOTEHNA Industrijska zona bb 037 805 050

Feketic
STOP
Maršala Tita 49 024 738 966

Ivanjica
MAK DRAGAN Kej brace Damjanovic bb 032 663 901

Kikinda
FODOR Zmaj Jovina 110 0230 429 212

Kisac
MILO Vojvodanska 83 021 827 990

Knjaževac
ZEBRA Dobrivoja Radosavljevica 7 019 734 542

Kosjeric
MD WAGEN Subjelski put bb 031 783 382

Kragujevac
AUTO BRANŠA Bledska 8 034 300 304

Kraljevo
MICHELIN ÐORÐEVIC Adrani bb 036 845 000

Kruševac
BP AUTO Cara Lazara 36 037 419 870
POGLED PLUS Jasicki put bb 037 443 083

Kucevo
SR AUTOMONT Svetog Save 72 012 850 897

Lazarevac
SERVIS PAVLOVIC Ibarski put 48 011 8155 500
ŠUNDIC Ibarski put bb, Šopic 011 8155 593

Leskovac
AC STANKOVIC Ivana Milutinovica 7 016 51 425

Markovac
PREŽA R. Petrovica 91 026 861 218

Mladenovac
VULKAN AS Živomira Svakovica 15 011 8231 821

Negotin
ADAMOVIC Age Rogožinarevica 18 019 545 007

Niš
GUMOCENTAR Bulevar 12. februar 59 018 522 931
FOKA Stevana Prvovencanog 21 018 522 150

Novi Pazar
VM KOMERC DOO Dimitrija Tucovica bb 020 331 940
VTR VULKANIZER Stevana Nemanje 176 020 315 392
ZLATNO ZRNO Dimitrija Tucovica 3 063 715 3333

Novi Sad
ASURDŽIC Sentandrejski put 16 021 445 544
DRAGON TRADE Temerinska 38 021 444 781
KEDI NS Miše Dimitrijevica 78 021 6369 527
KOVACEVIC Vršacka 32 021 505 169
SAVA VULKANIZER Radoja Domanovica 43 021 6338 335
ZARE VULKANIZER Temerinska 144 021 6414 179

Odžaci
ST Somborska 10 025 742 758

Pančevo
CITY AUTOGAS Georgi Dimitrova 13 013 303 954

Prijepolje
DUKAT DOO Bjelopoljski put bb 033 31 427

Ruma
GACIC Augusta Cesarca bb 022 431 360

Senta
COMPAKT Poštanska 22 024 815 150

Sevojno
RAJO H. Dejovica bb 031 532 883

Sokobanja
MB KOMERC A. Markišica 155b 018 833 045

Sombor
GUMILEND Soncanski put 80 025 448 910
MIMI AUTO Solunskih boraca bb 025 460 379

Sremska Mitrovica
TIKI WEST Kuzminska 118 022 640 890

Stara Pazova
MAJ AUTO Novosadska 56 022 315 637

Subotica
ACF Beogradski put 70 024 553 017

Temerin
BOJAT Novosadska 303 021 844 147
NOVA GUMA Novosadska 579 021 840 226

Veternik
AUTO CENTAR ŠTRBAC Ive Lole Ribara 30a 021 823 837

Vranje
AS TIP TOP Drvarska bb 064 1645 114

Vrbas
VELJO Sivc Jovgena bb 021 790 110

Vršac
RBA Ljubljanska 113 013 807 770

Zajecar
TIP-TOP Lenjinova 23 019 422 939

Zrenjanin
MOMO Carnojevica 2a 023 548 844

Žabalj
AKUMULATOR MB Nikole Tesle 74 065 5367 444